معرفی وب‌سایت

آرمان اصلی وب‌سایت «بنیاد محمد ارکون برای آشتی میان فرهنگ‌ها» میزبانی مجموعه‌ی فایل‌های صوتی و تصویری سخنرانی‌ها، گفت‌وگوها، برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی و درس‌گفتارهای محمد ارکون در دانشگاه سوربن و دیگر دانشگاه‌هاست.

کار گردآوری این مجموعه ماه‌ها به طول انجامیده است  که گواه ارزشمند بودن آن است.

تصمیم گرفتم این مجموعه را به رایگان در دسترس مخاطبان قرار دهم؛ مجوعه‌ای که پیشتر تنها اندک‌شماری می‌توانستند از آن بهره بگیرند. غرض زنده نگاه داشتن آثار برجسته‌ی محمد ارکون است که عمر خود را یک‌سره بر سر آن گذاشت و میراثی برای بشریت برجانهاد که باید برای نسل‌های آینده به‌یک‌سان شناخته و نگاه‌داشته شود.

کار دیگر این وب‌سایت آگاهی‌رسانی درباره‌ی همه‌ی فعالیت‌های بنیاد در مراکش و نیز در کشورهای دیگر است.
هم چنین، این وب‌سایت،به کاربردان اینترنت مجال می‌دهد با دست‌یابی به همه‌ی آثار نوشتاری و آوایی محمد ارکون دریابند کدام ایده‌ها و مفهوم‌ها را محمد ارکون دهه‌ها پیش آفرید و بسط داد.

این وب‌سایت با وب‌سایتی که مؤسسه‌ی اسماعیلیه در لندن خواهد ساخت قرار همکاری دارد. وب‌سایت مؤسسه‌ی اسماعیلیه همه‌ی بایگانی خود را از آثار ارکون در دسترس می‌گذارد. محمد ارکون بیست سالی در مؤسسه‌ی اسماعیلیه تدریس کرد و شاگردان برجسته‌ای را آموزش داد که بسیاری از آن‌ها از پژوهندگان اندیشه‌ی او به شمار می ‌روند. این مؤسسه، زیر نظر و حمایت عالی‌جناب پرنس کریم آقاخان، با گشاده‌دستی بهترین ابزارها را برای پدیدآوردن و نگاه‌داری این بایگانی به کار گرفت. این بایگانی به طرز چشم‌گیری بر غنای بنیاد خواهد افزود.

برای گرامی‌داشت بیشتر یاد او، پرنس کریم آقا خان، بورسیه‌ای برای دوره‌ی دکتری به نام «محمد ارکون» اختصاص داد؛ به مبلغ یک‌صد هزار پوند برای چهار سال تحصیل. این بورسیه، نخستین بار، پس از بررسی سخت‌گیرانه‌ی پرونده‌ی مقتاضیان از سراسر دنیا، سرانجام، به پژوهش‌گری ایرانی تعلق گرفت.

هر دو سال یک‌بار جایزه‌ی «محمد ارکون» داده می‌شود به بهترین اثری که درباره‌ی آثار او نوشته شود. مبلغ این جایزه را آقای کندیدو مندس، رییس فرهنگستان لاتینیته – که پشتیبان مالی این جایزه است – تعیین می‌کند

ثریا اليعقوبي ارکون

توجه داشته باشید که رقابت جایزه محمد ارکون

توجه داشته باشید وضاحت

با خواندن برخی مطالبی که بر روی اینترنت منتشر شده خود را ناگزیر می‌بینم چند توضیح را برای پایان دادن به ابهام‌ها بنویسم.

• هم تأسیس بنیاد هم راه‌اندازی وب‌سایت آن، ابتکار شخص من بوده است. هدف فراهم‌آوردن امکان دسترسی رایگان همه به آثار محمد ارکون است.
  • بورسیه‌ی دکتری «محمد ارکون» به لطف و گشاده‌دستی عالی‌جناب، پرنس کریم آقاخان» از طریق مؤسسه‌ی اسماعیلیه‌ی لندن – جایی که همسرم نزدیک بیست سال تدریس کرد – درست شده است.
  • جایزه‌ی «محمد ارکون» دوسالانه است. منبع مالی این جایزه را آقای کندیدو مندس، رییس فرهنگستان لاتینیته در ریو د یانه‌ریو فراهم کرده است.
  • کتاب «ساخت بشری اسلام» محصول مصاحبه‌هایی ویدیویی با محمد ارکون، طی چهار روز، در مراکش، در آوریل 2009، است. پرسش‌ها را رشید بن‌زین و ژان-لوئی شلگل، مدیر سابق انتشارات سویل، طرح کرده‌اند. ولی تنها شلگل به کار شنیدن نوارها و پیاده‌کردن آن‌ها پرداخته است. رشید بن‌زین و من متن پیاده‌شده را بازخوانده‌ایم و واژگان عربی لازم در آن را قرار داده‌ایم.  چند جا من نکته‌هایی که به نظرم مهم می‌رسیده افزوده‌ام. ]ترجمه‌ی فارسی این کتاب به زودی منتشر می‌شود[.
  • با در نظر گرفتن مخاطبان گسترده و متنوع آثار محمد ارکون، آگاهی‌های مهم ]جدا از زبان فرانسه[ به زبان‌های انگلیسی و عربی ]و فارسی[ ترجمه خواهد شد. به تدریج آثاری که به این زبان‌ها ترجمه می‌شود بر روی این وب‌سایت قرار داده خواهد شد.
  • از کاربران پوزش می‌خواهم به دلیل کیفیت پایین برخی از متن‌های اسکن‌شده. این کار با شتاب صورت گرفت تا بتوانیم در پایان ماه اکتبر وب‌سایت را راه بیندازیم. به تدریج متن‌ها با کیفیت بهتری بر روی سایت قرار خواهند گرفت.
  • با مخاطبان به طور منظم در ارتباط خواهیم بود تا آن‌ها را در جریان فعالیت‌های این بنیاد قرار دهیم.

ثریا اليعقوبي ارکون، کازابلانکا، پنجم نوامبر 2012